NOVI BROJ - broj 34

Ovde možete videti naslovnicu ovog broja, pogledati njegov sadržaj, kao i ukratko pročitati nekoliko aktuelnosti kojima se bavi. Možete se pretplatiti na naš magazin počevši od ovog ili sledećeg broja prateći instrukcije na stranici pretplata,
a takođe možete pristupiti digitalnom izdanju kako ovog tako i prethodnih izdanja.

POSEBNO IZDVAJAMO IZ BROJA 34:


Pročitajte ceo članak >

Osma konferencija srpske medicinske dijaspore

Znanjem i saradnjom među lekarima bolest se pobeđuje

U Beogradu je od 21. do 23. juna održana sada već tradicionalna 8. Konferencija Srpske Medicinske Dijaspore (SDMC). Nj.K.V. princeza Katarina Karađorđević je idejni tvorac i pokrovitelj, a Fondacija Princeze Katarine je organizator ovog skupa.
Pročitajte ceo članak >

Istorijat i koncept

Ortomolekularna medicina i psihijatrija

U poslednjih desetak godina, sve više se shvata povezanost ishrane, faktora spoljne sredine i načina života sa velikim brojem oboljenja, uključujući neurološke i psihijatrijske bolesti.
Pročitajte ceo članak >

Hemofilija

Sveobuhvatni pristup pacijentima sa hemofilijom

Smanjeno ili potpuno odsustvo stvaranja ovih belančevina, neophodnih za normalno zgrušavanje krvi, nastaje zbog oštećenja gena, koje se prenosi polnim - X hromozomom.
Pročitajte ceo članak >

Posthirurški bol

Veličina problema posthirurškog bola

APB nastaje kod preko 80 odsto bolesnika, a umereno jakog i jakog intenziteta kod oko 75 odsto slučajeva. APB je kratkog trajanja, vremenom slabi, i prestaje sa ozdravljenjem tkiva.
Pročitajte ceo članak >

Dometi, istraživanja

Uticaj fizičke aktivnost na Alchajmerovu bolest

Istraživači su tokom istraživanja ustanovili da, ljudi koji su proveli najmanje 68 minuta dnevno baveći se nekom umerenom fizičkom aktivnošću, imaju bolji metabolizamu svim moždanim regionima ...
Pročitajte ceo članak >

Nasilje nad ženama

Nasilje u porodici - uzroci i posledice

Porodično nasilje je globalni problem. Istraživanje sprovedeno među više od četrdeset nacija u svetu pokazuje da je 10 do 50 odsto žena prijavilo da su doživele neki oblik nasilja od svog partnera.
Pročitajte ceo članak >

Onkologija

Odličan osećaj građana Srbije za pravednost

Maligne bolesti su u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svetu: kod nas se na 100.000 stanovnika registruje 5.500 obolelih od različitih vrsta karcinoma, a u svetu oko 2.000 !
Pročitajte ceo članak >

Zdravstvene institucije

Dom zdravlja "Novi Sad" Služba stomatološke zaštite

Služba ruža stomatološke usluge iz domena dečje i preventivne stomatologije, ortopedije vilica, bolesti zuba sa endodoncijom, parodontologije i oralne medicine, oralne hirurgije i stomatološke protetike.
Pročitajte ceo članak >

Istorija i tradicija duga 120 godina

Škola za oštećene sluhom - nagluve "Stefan Dečanski", Beograd

Škola se nalazi u Beogradu i to je najstarija ustanova ovog tipa u Srbiji i regionu, koja se razvila iz Zavoda za gluvonemu decu Društva „Kralj Dečanski“.
Pročitajte ceo članak >

Okom lekara

Žaliti ili želeti

U napaćenoj zemlji Srbiji uvek je nešto aktuelno, hitno, goruće, dobro medijski upakovano. Svetske zavere, nerazumevanje i neprijateljstvo okruženja, otimanje teritorija, progon sa vekovnih ognjišta.
Pročitajte ceo članak >

Od proizvodnje do potrošnje hrane

Zdravstveno bezbedna hrana čuva zdravlje svakog potrošača

Ponekad jednostavna i mala greška u proizvodnji i pripremi hrane može imati ozbiljne posledice po zdravlje potrošača koji tu hranu konzumiraju.
Pročitajte ceo članak >

Za zdraviju životnu sredinu

Usvojena Ostrava deklaracija

Ministarske konferencije evropskog procesa za životnu sredinu i zdravlje, predstavljaju jedinstvenu intersektorsku stratešku platformu radi definisanja politika i akcija iz domena životne sredine.
Pročitajte ceo članak >

Srpsko lekarsko društvo

145. Đurđevdan SLD u znaku umetnosti, kulture i humanosti

Srpsko lekarsko društvo, koje obeležava 145. godinu trajanja, u znaku je umetnosti, kulture i humanosti.
Pročitajte ceo članak >

Okružni lekari u Aleksincu

Od 1839. do otvaranja Okružne bolnice 1876. godine

Godine 1839. u Srbiji su postavljeni prvi okružni lekari koji su nazivani fizikusima. Okružni fizikusi bili su dužni u mestu prebivanja svoga, bolne nadgledati i lečiti i to bez razlike stanja i imanja.
Pročitajte ceo članak >

Drugim putem do boljeg zdravlja

Ekstrakcija esencija i etarska ulja

Pravilna medicinska aromaterapija se može proizvesti samo ako se koriste aromatski proizvodi dobijeni hladnim ceđenjem ili destilacijom vodenom parom.

Partneri časopisa - Broj 34

AKTUELNO:  DIGITALIZOVANA IZDANJA ČASOPISA SU DOSTUPNA NA PORTALU 'NOVINARNICA'

Poštovani čitaoci,
kako bi Vam svima (a naročito čitacima u dijaspori) naš časopis učinili još pristupačnijim, svi digitalizovani brojevi dostupni su na portalu 'NOVINARNICA', počev sa brojem 7. Nadamo se će Vam interaktivno čitanje online izdanja pomoći da postanete i ostanete privrženi čitaoci našeg lista ...

Partneri časopisa - Broj 34

EkoMed Plus - Časopis za zdravlje i ekologiju

TOP